Grått hår – Vad kan man göra åt det?

  • by
Grått hår och vad man kan göra åt det

Grått hår kan vara riktigt snyggt, numera är det till och med vanligt att färga sitt hår för att få det just grått. Om oönskade gråa hårstrån börjar dyka upp är det kanske inte lika roligt, men det finns saker du kan göra för att slippa dem.

Varför blir håret grått?

Många får grånande hår omkring 40-årsåldern och det ses ofta som ett tecken på åldrande, men när, om, och hur mycket grått hår man får varierar från person till person. Till största del har det att göra med genetiska faktorer, sådant vi inte kan påverka. Det som gör att håret blir grått är kroppen slutar bilda melanin, ett färgämne som ger håret sin naturliga färg. Melanin bildas av melanocyter, en slags celler som börjar minska någon gång kring 30-årsåldern.

Förebygga gråa hår

Några saker man kan göra för att förebygga grånande hår är att undvika rökning, stress, UV-strålning och att bleka håret med väteperoxid. Dessa saker försvårar kroppens förmåga att bilda melanin vilket i sin tur leder till gråa hår. För att kunna skapa melanin behövs bland annat en aminosyra som heter tyrosin. Därför är även en god kosthållning med bra proteinkällor en förutsättning för att behålla sin normala hårfärg. Även brist på koppar i kroppen verkar ha inverkan på hur tidigt man får grått hår. Det finns kosttillskott som man kan köpa och ta för att råda bot på detta.

grånande hår går att förebygga

Om håret redan är grått då?

Om du inte trivs med dina gråa hår kan du färga håret för att dölja dem, och det finns flera sätt att göra det på! Permanenta hårfärger täcker ofta gråa hår bra, men vill man ha ett mjukare intryck kan man med fördel välja en toning som släpper igenom mer av de naturliga nyanserna i håret.

Gråa strån syns tydligare i mörka hår eftersom att det blir en större kontrast än i ett ljust hår. En lösning för att få det gråa att synas mindre är att blanda upp dem med flera andra nyanser genom att göra ljusa slingor, på så vis syns de mindre.

Om du färgar håret regelbundet men inte vill springa till frisören direkt du har fått lite utväxt kan det vara bra med en hårmascara som du borstar på utväxten. Färgspray är ett annat alternativ för detta ändamål, en spray som man enkelt sprayar på utväxten eller andra ställen där gråa hår gör sig påminda.

Ett annat alternativ är såklart att raka av dig håret, i sådana fall rekommenderar jag att köpa en Panasonic ER1611.

Källor

4health

Hårupplysningen

Damernas värld

Tara.se