Kosttillskott för håret

hur får jag tjockare hår

Upplever du problem med ditt hår som inte funnits tidigare, eller undrar du om det finns ett sätt att äntligen få det där långa, mjuka håret du drömmer om? Håret kan få ett rejält uppsving av olika näringstillskott som verkar mot flera olika hårproblem som kan uppstå. Det är dock viktigt att kontrollera den rekommenderade dagsdosen för att försäkra sig om att man inte överskrider den när det gäller de olika tillskotten. Mycket av ämnena går också bra att få i sig via kosten.

Kosttillskott för håret

Torr hårbotten?

Torr hårbotten kan orsaka klåda, mjäll och försämrad hårkvalitet. Om man har torr hårbotten kan det vara på grund av brist på A-vitamin. Naturligt finns A-vitamin främst i inälvsmat, men också i matfett, ost och ägg. Mineralen zink hjälper kroppens förmåga att transportera A-vitamin varför även en brist på zink kan orsaka en torr hårbotten. Andra symptom på zinkbrist kan vara andra hudproblem som akne och eksem samt håravfall. Zink finns naturligt bland annat i kött, mejeriprodukter och fullkornsprodukter. Även Omega-3 bidrar till en återfuktad hårbotten.

Problem med håravfall?

Problem med håravfall?

Den vanligaste orsaken till håravfall idag är som du troligtvis har läst om tidigare, stress. Pressen har ökat lavinartat de senaste årtionden på grund av stress på arbetsplatsen, prestationsångest på skolan och även från sociala medier. Vi blir pressade från alla håll i vår vardag och detta medför en undermedveten stress hos oss. Det är inte konstigt att vi får hälsoproblem av detta och än mindre att vi tappar hår och åldras fortare.

Minska stressen

Det finns såklart flera lösningar för att leva ett hälsosammare liv och inte tappa håret. En lösning är att sluta stressa i livet, ta saker som det kommer och pressa dig inte till 110% i allt du gör. Fokusera på det du tycker är viktigt och gör det till 100% och satsa lite mindre på det mer oviktiga sakerna. Om du lever efter den principen och inte stressar mellan allting har du goda chanser att leva ett bättre liv och dessutom inte tappa håret.

Har håravfallet gått för långt kan det ju vara en ide att raka av sig det, här hittar du min favorit-hårtrimmer för att raka sig själv.

Vill du ha tjockare hår?

Om du är ute efter ett fylligare hår ska du leta efter tillskott som stimulerar hårtillväxten och förbättrar hårkvaliteten. Biotin (Vitamin B7) bidrar till en normal hårtillväxt och återfinns ofta i kosttillskottspreparat för bättre hår. Biotin skyddar också cellerna mot DNA-skador, vilket är extra viktigt för hår som ofta blir utsatt för solens strålar. Exempel på var du hittar biotin naturligt är i äggula, gröna grönsaker och havre.

D-vitamin hjälper till att öppna upp hårsäckarna vilket även det stimulerar hårets tillväxt, livsmedel som innehåller D-vitamin är främst fisk.

Järnbrist kan leda till håravfall och kan därför vara bra att testa sig mot detta hos vårdcentralen. Om du lider av järnbrist kan det vara en bra idé att testa järntillskott. Kroppens förmåga att ta upp järn ökar om järn intas tillsammans med C-vitamin som förbättrar upptagningen av järn. Vitamin C ökar blodcirkulationen i hårbotten vilket är bra för hårsäckarna och stimulerar hårtillväxten. Järn hittar du i inälvs- och blodmat, men även i nötter och baljväxter. C-vitaminbehovet är lätt att få i sig via kosten, det räcker nämligen med en stor apelsin, en tredjedels paprika, 100 g broccoli eller tre stycken brysselkål för att få i sig dagsbehovet.

Tillskott mot grått hår

Hårets pigmentering kommer från ämnet melanin, och för att skapa det behöver kroppen aminosyran tyrosin. En alltför kolhydratrik kost eller en kost som innehåller för få bra källor till protein ger risk för brist på tyrosin. Även koppar är ett ämne som bidrar till hårets naturliga pigmentering, kroppen behöver detta i mycket små mängder, naturligt finns det i skaldjur, inälvsmat, baljväxter och fullkornsprodukter bland annat. Selen är en kraftfull antioxidant som är känd för att ha en effekt mot åldrandet då de påverkar cellernas syreförsörjning. Selen hittar du till exempel i fisk, skaldjur och nötter.

Källor:

https://kurera.se/valj-ratt-tillskott-for-haret-experten-tipsar/

https://kurera.se/basta-huskurerna-mot-mjall/

http://4health.se/graa-har-ar-inte-ett-tecken-pa-alder-utan-pa-fel-kost

https://www.svensktkosttillskott.se/det-har-ar-vitamin-b7-biotin

https://www.baaam.se/vitaminer-som-far-haret-att-vaxa-snabbare

http://veckorevyn.com/livsstil/topp-10-livsmedel-att-ata-for-starkare-och-friskare-har/

https://www.svensktkosttillskott.se/det-har-ar-skonhetstillskottet-selen-bra-for

https://www.svensktkosttillskott.se/basta-kosttillskotten-for-hud-har-och-naglar

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter/vitamin-a