Naturlig hårvård från ditt kök

ekologisk hårvård

Det blir alltmer populärt med naturliga produkter för att man ska veta vad det egentligen är man sätter i sitt hår, och det finns faktiskt en hel del saker du kan hitta i ditt kök som du kan använda för att ta hand om ditt hår på ett snällt, miljövänligt och billigt sätt!

naturlig hårvård

Torrschampo

Torrschampo är en populär produkt att använda när man snabbt vill fräscha upp håret utan att behöva tvätta det så ofta. Istället för den köpta varianten på burk kan du använda ett stärkelserikt pulver som absorberar fett och smuts vilket gör håret fräscht. Exempel på skafferivaror som kan användas som torrschampo är havremjöl, potatismjöl, arrowroot, carobpulver eller kakaopulver. Välj pulver efter vilken hårfärg du har för att resultatet ska bli bra, och använd det sedan precis på samma sätt som köpesprodukterna – pudra det i hårbotten och sprid ut det med fingrarna genom att skaka håret så att pulvret fördelas, sedan kan du borsta ur resterna i med hårborstetorrschampo

Schampo

Istället för traditionellt schampo som ofta innehåller mycket tillsatser som torkar ut håret onödigt mycket då det tvättar bort hårets naturliga oljor kan du tvätta håret med äggula. Äggulan innehåller mycket bra näring för håret, nämligen både A-, B-, E- och D-vitamin, selen, zink, fosfor och järn. Separera gulan från vitan och använd den sedan på samma sätt som om du använde vanligt schampo, låt det gärna verka någon minut innan du sköljer ur med ljummet vatten. Det är viktigt att vattnet inte är för varmt eftersom att ägget riskerar att tillagas och blir svårt att skölja ur!

Om ditt hår tenderar till att bli fett kan du testa att använda dig av bikarbonat istället för vanligt schampo. Blanda 1-3 teskedar bikarbonat med vatten och massera in i håret, låt verka ett par minuter innan du sköljer ur det.

Balsam

Genom att blanda en del äppelcidervinäger med fem delar vatten får du en blandning som kan användas istället för köpesbalsam för att få mjukt hår med fin lyster. För ett torrare hår kan du öka på mängden vinäger och om du har fett hår istället använda mer vatten i blandningen. Massera in blandningen i håret och skölj sedan med vatten.

Du som har blekt eller slingat hår kan med fördel tillsätta lite citron i blandningen för att ge ytterligare lyster åt ditt ljusa hårsvall!

hårinpackning

Hårinpackning

En naturlig hårinpackning kan du göra med feta, näringsrika produkter som banan, avokado, oliv- eller kokosolja, dessa hjälper till att återfukta håret och ge det välbehövlig näring, extra nyttigt för dig som har torrt hår. För extra bra effekt – vira in håret i en varm handduk medan inpackningen verkar. Ytterligare en ingrediens som gör sig bra i inpackningar är honung, den innehåller antioxidanter som är bra för hårbottnen och stimulerar håret att växa snabbare. Honungen får håret att behålla fukt bättre och gör det glansigt och smidigt.

Ett enkelt tips för dig med torrt hår är att gnugga in lite kokosolja i hårtopparna och låta det verka ett tag innan du tvättar håret, eller till och med under natten om du tänker duscha på morgonen.

Om du tröttnar på att hela tiden behöva ta hand om ditt hår kan du ju alltid raka av dig det. Då skulle jag rekommendera dig att köpa en hårtrimmern Panasonic.

Källor:

http://4health.se/allt-du-behover-veta-om-naturlig-harvard-listorna-och-tipsen

https://www.expressen.se/halsoliv/skonhet-1/frisyrer/darfor-ska-du-borja-tvatta-ditt-har-med-ol/

https://www.frida.se/diy-sa-gor-du-en-grym-harinpackning-med-saker-du-har-hemma

https://stegforhalsa.se/fem-huskurer-snabbare-harvaxt/

https://svenska.yle.fi/artikel/2015/10/02/snalla-harprodukter-fran-skafferiet

https://stegforhalsa.se/upptack-hur-du-kan-tvatta-haret-med-aggula/

https://www.expressen.se/halsoliv/skonhet-1/frisyrer/darfor-ska-du-kleta-honung-i-ditt-har/

http://www.skd.se/hallbarhetsbloggen/2014/03/18/tvatta-haret-med-bikarbonat/

https://www.aftonbladet.se/wendela/article17043643.ab