Torrt hår – Vad kan man göra åt det?

  • by
Vad kan man göra åt torrt hår?

Torrt hår kan vara riktigt besvärligt, det slits lättare än normalt hår och dessutom kan även hårbotten vara torr och klia. Som tur är finns det flera saker man kan göra föra att råda bot på detta!

Varför blir håret torrt?

Om man färgar eller permanentar håret ofta blir det generellt lättare uttorkat. Precis som om man tvättar håret med schampo ofta eller använder mycket produkter i håret. När hårbottnen är torr är det ofta på grund av obalanser i huden, produkter som innehåller alkohol förvärrar situationen eftersom att de torkar ut huden och håret ytterligare. Även långvarig E-vitaminbrist kan orsaka torrt hår och torr hårbotten. Andra näringsbrister påverkar också hårets utseende, exempelvis B-vitamin är viktigt för att håret ska se fräscht ut. Håret påverkas också av yttre förhållanden som väder och årstider, det är större risk att få torrt hår under vintern.

Mitt hår är torrt

Vad kan man göra åt torrt hår?

Om man har torrt hår är det viktigt att ge det fett och fukt. Naturliga ingredienser att leta efter i produkterna är exempelvis olivolja och avokado. Förutom att tillföra fett innehåller de bra näringsämnen som hjälper håret att återhämta sig. Att använda hårolja, speciellt i torra toppar, är ett bra alternativ för att skydda håret.

När man tvättat håret kan man gärna använda sig av hårinpackningar som får vara kvar i håret lite längre så att de hinner göra ordentligt med nytta och mjuka upp håret. Hårinpackningen görs ungefär en gång i veckan och den ska göras efter schamponeringen men innan man använder balsam. När man har tvättat håret är fjällskiktet i hårstråna öppet vilket innebär att inpackningen kan tränga in i fiberskiktet, där den gör nytta. Balsamet stänger fjällen igen varför det är viktigt att man använder både inpackning och balsam.

Man ska inte överdriva med hårtvättarna, att schamponera håret för mycket och ofta gör mer skada än nytta eftersom att man då tvättar bort hårets naturliga oljor. Man ska heller inte gnugga in schampot eftersom att det gör håret trassligt, fokusera istället på att massera in schampot i hårbottnen.

Packa in håret för att höja kvaliteten

Undvik onödigt slitage

Om man stylar håret med platt- eller locktång är det viktigt att använda en värmeskyddande spray för att undvika onödigt slitage. Även när du fönar håret slits det under tiden du blåser varmluft på det. Ett tips är att dela upp håret i sektioner för att det ska gå snabbare att torka och inte utsätta hela håret för värme under hela torktiden. Ännu bättre är det att låta håret självtorka, men även här finns det saker att tänka på.

Att lägga sig på kvällen med blött hår är ingen hit, det resulterar i mer slitage och ett frissigt hår när man vaknar på morgonen. När du har duschat ska du använda handduken till att krama ur vattnet ur håret – gnugga inte! Här kan det vara lämpligt med en återfuktande leave-in produkt som man fördelar i håret med hjälp av en glestandad kam.

Hoppas det kan råda lite bot på ditt torra hår. Om inte så kan du ju alltid raka dig, läs mer om vilka hårtrimmers vi rekommenderar här.

Källor

Hårupplysningen

Kurera.se

Expressen: 1 och 2